5 tips til hvordan du velger riktig backupleverandør

Det er ikke en enkel sak å finne riktig leverandør av Online Backup. Det finnes utrolig mange tilbydere – både i Norge og utenlands.

Mange av aktørene er seriøse leverandører, men det finnes også mange små aktører som leverer Online Backup nærmest på hobbybasis. I tillegg er det også stor teknisk forskjell på hvordan tjenestene produseres.

I denne korte guiden går vi gjennom de fem viktigste punktene (i tillegg til pris) du bør vurdere når du velger leverandør av Online Backup.

Vær oppmerksom på at denne guiden er beregnet for bedrifter, hvor konfidensialitet og sikkerhet ofte er enda viktigere enn ved backup av private data.

 

1. KRYPTERING

Det er viktig at data krypteres lokalt på maskinen før de sendes til backupleverandøren sin lagringsløsning. Flere leverandører krypterer kun på sin egen løsning, med en kode de selv har satt. Dette fører til at driftspersonell kan få tilgang til dataene.

Dette innebærer også ofte at krypteringnøkkelen ligger lagret på samme løsning som de krypterte dataene. Ved sikkerhetsbrudd kan dette føre til at data blir tilgjengelig for andre. Et eksempel på dette var i fjor sommer, da Dropbox la millioner av brukerkontoer åpne på nett.

Skal man ha en trygg løsning, må man velge en løsning som kypterer dataene lokalt med en krypteringsnøkkel man selv har valgt. I tillegg skal også all overføring av filer være kryptert, noe som er vanlig hos de aller fleste leverandører.

Tips: Sjekk alltid at data krypteres lokalt med krypteringsnøkkelen du selv har valgt. TA GODT VARE PÅ NØKKELEN!

 

2. HASTIGHET

Mange velger å benytte utenlandske leverandører fordi de kan være noe rimeligere enn løsningene du får i Norge. En stor ulempe ved å benytte utenlandske leverandører er at det kan ta fryktelig lang tid å få gjenopprettet data når uhellet er ute.

Tenk at man mister en stor disk med 400GB data. Dette kan ta ukevis å gjenopprette dersom overføringen går sent. En god norsk leverandør med god kapasitet kan ofte gjøre at gjenoppretting går mye raskere. Noen leverandører kan også levere data på en harddisk ved data-tap, slik at man slipper å laste det ned.

Tips: Kontroller hastigheten ved å prøve å gjenopprette data fra din leverandør. Test gjerne med en mappe som inneholder en del filer. Ofte er det antall filer som gjør at det går sent. Sjekk om leverandøren tilbyr å sende data på en harddisk ved behov.

 

3. ØKONOMI OG FIRMASTRUKTUR

I Norden finnes det utrolig mange små leverandører av Online Backup. Dette kan være alt fra små enkeltmannsforetak som har en server i kjelleren, til de som er mer seriøse. Sjekk alltid regnskapstallene til firmaet, samt størrelsen på bedriften før du kjøper backup.

Har selskapet kun én ansatt, er det fare for at du ikke får tak i vedkommende når du trenger hjelp. I tillegg har slike små selskaper normalt ikke nok omsetning til å overvåke løsningene sine 24 timer i døgnet.

Tips: Sjekk alltid regnskapstall og firmastruktur på for eksempel purehelp.no

 

4. DATASIKKERHET OG VALIDERING AV FILER

Kontroller at leverandøren har kopi av dine data på to forskjellige lokasjoner. Noen leverandører lagrer data kun på én lokasjon. Kontroller også at leverandøren har rutiner for å regelmessig validere filene, slik at disse blir lastet opp på nytt ved feil (som kan skje ganske ofte).

Tips: Sjekk at leverandør lagrer data på minst to lokasjoner.

 

5. SUPPORT OG SERTIFISERINGER

Har du god kunnskap på drift av servere, er det mulig at du kan klare deg med en leverandør som kun har support på e-post. Dersom du ikke selv er veldig god på drift, er det ekstremt viktig at du velger en leverandør som tilbyr telefonsupport, og som kan logge på din server vha. fjernhjelpsløsninger. Mange vil også velge en leverandør som tilbyr norsk support.

I Norge har IKT-Norge laget en sertifisering for tilbydere av Online Backup. Her sjekker eksterne konsulenter at leverandøren tilfredsstiller visse minimumskrav til sikkerhet. Sertifiseringen heter CTRL, og du finner informasjon på IKT-Norge sine hjemmesider.

Tips: Sjekk responstiden på support ved å ringe bedriften. Sjekk når på døgnet bedriften tilbyr support, og kontroller at leverandøren er sertifisert.

 

Her finner informasjon om Telsys Online Backup.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *