Gammel kalkulator

Alt var mye bedre før…

Vi har hørt dette til det kjedsommelige, mange ganger, og gjerne med henspeiling til vår foreldregenerasjon eller generasjonen før det.

Ole Paus gjorde furore da han i 1982 harselerte med disse holdningene i den humoristiske, men svært så politisk ukorrekte «Alt var mye bedre under krigen». Dette er satire hvis innhold ikke representerer det vi i Telsys står for, men dog handler den mye om fremmedfrykt. Det er jo nettopp det det dreier seg om; fremmedfrykt, frykten for det nye og ukjente.

Når man ser velstående og oppegående pensjonister som står i kø i banken for å manuelt betale en giro de har fått, blir mange litt overgitt. Hvis man spør om de har Internett hjemme, svarer de ja. Hvis man spør om de har PC, iPad eller lignende, svarer de også ja. De har helt sikkert e-post og Facebook også. Noen er kanskje til og med medlemmer på seniordate.no…

Når man da spør om hvorfor de ikke bruker nettbanken, svarer de imidlertid kort: «Det er ikke trygt». Ikke trygt… Det er i grunnen litt rart at alle verdens banker har gått over til dette konseptet med betaling over Internett når det ikke er trygt. Jo visst er det trygt – i alle fall så trygt som man kan få det. For egentlig er ingenting 100 % trygt. Man kan tilegne seg personnummeret ditt, kontonummeret ditt, man kan spionere på deg og finne koden til BankID-brikken din, stjele denne og så logge seg inn i nettbanken din. Det er absolutt en teoretisk mulighet.

En giro derimot, som er en gul og hvit papirlapp der man kun trenger et kontonummer og noe som ligner på underskriften din – det er trygt det. Underskriften din finnes alle steder fra referater i velforeningen til kopier av hentemeldinger på posten som ligger og slenger i papiravfallet.

Når bilene kom til Norge på tidlig på 1900-tallet, var det både farlig og skummelt. De bråkte, gikk fort og hadde gjerne en skummel støvsky bak seg. Nei, takke seg til hest og kjerre… Elvis Presley var jo, for enkelte, sendt av djevelen selv på midten av 50-tallet, med sin rockemusikk og hoftevrikkende opptreden. I dag er han mer eller mindre degradert til en fordums smørsanger som våre barn rister på hodet av.

Ny teknologi er skummelt, og mange synes alt var mye bedre før når det dukker opp noe nytt. Ny teknologi og framskritt har i våre øyne et annet ord; samfunnsutvikling. Skal vi drive ting fremover, må vi akseptere nye ting.

Hest og kjerre
Man kjenner fremskrittet på at folk som tidligere var redde for å fly med jetfly, nå er redde for å kjøre med hest og vogn.

Den første mikrobølgeovnen så dagens lys i 1947 og har blitt en uvurderlig hjelp i de fleste hjem, men fremdeles er det mennesker som mener at dette er en ny og skummel oppfinnelse som man kan bli syk av (69 år etter introduksjonen er det fremdeles ingen vitenskapelige beviser for dette).

Det er jo ingen hemmelighet at en stor del av vår virksomhet er å levere online backup både til bedrifter og helseforetak i Norge. Fremdeles møter vi mennesker som sier rett ut at de har en portabel disk med backup som de tar med seg hjem og at dette er den beste løsningen de kan se for seg, samt at backup i «skyen» ikke er trygt.

Trygt. Kjenn på ordet… Hva er trygt med en portabel disk du har med i skuldervesken? Her kan alt skje. Den kan glemmes igjen på kjøpesenteret du var innom på vei hjem, den kan ende sine dager i et ublidt møte med gulvet, og den kan sågar ende opp ved siden av den tidligere omtalte mikrobølgeovnen og bli totalt slettet av elektromagnetisme. Dette skjer dessuten alltid samtidig som noe krasjer på kontoret ditt (det kalles Murphys lov). Det er i dette bildet man må se at online backup ikke er trygt, med høyteknologisk kryptering fra brukerens maskin til et av Norges sikreste datasenter, og derfra simultan replikering til et annet, trygt, datasenter i Norge, med mulighet til å få tilbake alle dine data lynkjapt. Ikke trygt? Du må få lov til å vurdere selv.

Det er forresten ikke bare Ole Paus som har vært innom at alt som er nytt er farlig. Kjell Aukrust udødeligjorde jo piggsvinet Ludvigs kommentar i filmen Flåklypa fra 1975, der all type nytenking kontres med *det er fali det*