Viktig Informasjon om Telsys Online Backup

Sørg for at du passer godt på dine verdier!

Vi ønsker i denne bloggposten å minne alle brukere av Telsys Online Backup om noen viktige ting rundt Online Backup.

 

Krypteringsnøkkel – uten denne er backupen din verdiløs!

Som du muligens er klar over, blir alt du tar backup av kryptert lokalt på din datamaskin før det overføres til oss.

Det mange ikke tenker på, er at krypteringsnøkkelen som blir brukt er utrolig viktig for deg når du skal gjenopprette det du har tatt backup av. Hvis du er uheldig og mister denne, vil du nemlig ikke kunne få tilbake dine verdifulle data, og da blir backupen fullstendig verdiløs. Siden krypteringsnøkkelen blir satt av deg personlig, er det bare du som vet hva denne er.

Vi anbefaler derfor alle våre kunder om å oppbevare krypteringsnøkkelen på et sikkert sted. Dersom du har mistet eller glemt denne, kan du finne den igjen på maskinen du har installert backupklienten på slik:

 1. Åpne opp backupklienten og logg inn.
 2. Klikk på tannhjulet nede til venstre.
 3. Klikk på «Kryptering».
 4. Fjern merket i «Skjul krypteringsnøkkel».
 5. I feltet for krypteringsnøkkel, får du nå opp krypteringsnøkkelen som blir brukt for å kryptere dine data. Oppbevar denne ned på et sikkert sted!

Det er viktig å tenke på dette før det er for sent, da det er helt umulig å finne krypteringsnøkkelen med denne metoden hvis maskinen din tar kvelden.

 

Endring av krypteringsnøkkel – vær oppmerksom på eksisterende data!

Du kan når som helst endre krypteringsnøkkelen din. Det som er veldig viktig å huske på da, er at den nye krypteringsnøkkelen kun blir brukt på data som ikke allerede er overført til oss.

I praksis betyr dette at alle filene du allerede har overført før du endrer krypteringsnøkkelen fremdeles vil være kryptert med den gamle krypteringsnøkkelen din.

Hvis du ønsker å endre krypteringsnøkkelen for alle eksisterende filer, må du slette absolutt alle filene fra backupkontoen din først. Når dette er gjort, vil alle filene dine lastes opp på nytt – da med den nye krypteringsnøkkelen du har satt.

 

Vær beredt – utfør gjenopprettingsøvelser jevnlig!

En annen ting vi anbefaler alle våre kunder å gjøre, er å utføre gjenopprettingsøvelser med jevne mellomrom.

Dette kan for eksempel være med på å avdekke eventuelle feil i backupoppsettet ditt, samt at du blir kjent med selve gjenopprettingsprosessen. Se på det som en brannøvelse; hvis det skulle begynne å brenne, er det mye lettere å vite hva du skal gjøre hvis du har vært gjennom det en gang tidligere.

Selve gjenopprettingsøvelsen er ikke nødvendigvis så veldig omstendelig. For eksempel, for å verifisere at en filbackup fungerer, kan du følge disse stegene:

 1. Åpne opp backupklienten og logg inn.
 2. Klikk på «Gjenopprett».
 3. Velg hvilket backupsett du vil gjenopprette og klikk på Neste.
 4. Marker de filene du vil gjenopprette.
 5. Velg «Alternativ lokasjon» nederst i vinduet, og pek til en mappe du vil legge de gjenopprettede filene. Hvis du glemmer dette, vil de originale filene overskrives.
 6. Klikk på «Start gjenoppretting».
 7. Når backupklienten er ferdig med å gjenopprette, åpner du opp mappen du la filene i og går nøye gjennom disse for å se at alle filene dine er der. Åpne opp noen av filene for å verifisere at innholdet er intakt.

Når du har utført denne øvelsen noen ganger, vil det bli mye enklere å håndtere en eventuell krise i fremtiden. Du kan også sove godt, vel vitende om at filene dine kan gjenopprettes uten problemer.

 

Til slutt vil vi minne dere om at det bare er å ta kontakt med oss hvis det er noe dere lurer på i forbindelse med oppsett av backup, gjenoppretting, kryptering eller andre ting. Vi er tilgjengelige på telefon 64 00 00 00 og e-post support@telsys.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *