Ristet brød med syltetøy som ligger opp ned på gulvet.

Hvorfor alt går galt!

Du har kanskje hørt utsagnet før? «Alt som kan gå galt, går galt, og på det verst tenkelige tidspunkt». Du har kanskje opplevd det selv, om enn ikke i en katastrofal kontekst? Den ene dagen du ikke har sertifikatet på deg, blir du stoppet i en rutinekontroll og får bot.

Eller når du endelig har fått til barnefri og en etterlengtet romantisk aftenstund med din kone hjemme. Stearinlysene funkler i hopetall, men så hører du plutselig et skingrende «hallo» fra stuen. Der står svigermor midt i stua og forventer full oppvartning fordi hun kom på et overraskende kveldsbesøk…

Hvorfor alt går galt, og det på det verst tenkelige tidspunktet, er utledet fra det vi kaller for Murphys lov. Edward A. Murphy jr. undersøkte menneskelig toleranse under ekstrem akselerasjon ved Edwards Air Force Base i 1949, og konkluderte med følgende: Hvis det er to måter å gjøre en ting på, og den ene tingen vil føre til katastrofe, så vil noen gjøre den tingen.

Av dette kan man utlede at hvis noe kan gå galt, så gjør det det. Det er skrevet mange avarter av Murphys lov opp gjennom, men alle har referanse til Murphy. Vår tidligere statsråd og helseminister, Gudmund Hernes, skrev sågar en bok som samlet mange av disse utledningene fra Murphys lov. Boka «Hvorfor alt går galt» kom i 1980. Boken hevder å være et forskningsprosjekt der man har samlet kjente og ukjente «lover» om tings iboende djevelskap, og vi referer gjerne noen få av disse her:

En ung dame som bærer en veske, og som har toalettpapir hengende fra skjørtet.
Slike ting skjer som regel alltid når det passer som verst.
Chisholms andre lov
Når alt går bra, slår noe feil.
Odontloven
Tannpinen starter etter kontortid.
Kommandoloven
Et ord som kan misforståes, blir misforstått.
Etorres observasjon
Den andre køen beveger seg raskere.
Loven om sentrum og periferi
Den som har kortest vei til et møte, kommer sist.
Odelsloven
Ønsket om en sønn er far til mange døtre.
Angreloven
Du får aldri bruk for det du samler på før dagen etter du har kastet det.
Garantiloven
Garantitid er den tiden det tar før et produkt går i stykker.
Påleggsloven
Brødskiven faller alltid med syltetøyet ned.

Boken har mange hundre lover i denne sjangeren, og er ganske fornøyelig lesing. Samtidig kan de fleste kjenne seg igjen i disse lovene.

Selv om det meste går veldig greit hele tiden, gjelder dessverre Murphys lov ganske ofte. Nå som sommeren, ferie og kos står for døren, mener vi at det er viktig å ta sine forholdsregler for at Murphys lov ikke skal gjøre seg gjeldende. Du tenker kanskje «det skjer ikke meg» når du hører om folk som har mistet alle sine data. De kommer tilbake til kontoret etter endt ferie, og så er alt vekk. Hvorfor dataene er vekk kan ha mange årsaker. Du har sikkert hørt de verste; brann, vannskade, tyveri og så videre. Dette skjer heldigvis veldig sjeldent, men når det først skjer, kan du være sikker på at det skjer på et forferdelig dårlig tidspunkt. Det er mye som kan føre til tap av data; menneskelig svikt er en klassiker, sammen med harddiskfeil, virus og trojanere.


M er for Menneskelig svikt:

Vi har hjulpet mange fortvilede kunder som har «mistet alt» med å få hentet tilbake igjen det som har gått tapt. Enten ved hjelp av innebygde backupmekanismer i tjenestene vi leverer, eller ved hjelp av Online Backup-tjenesten vår. Vi holder hodet kaldt mens dere kan kose dere ubekymret i varmen.

Med ønske om en god sommer! 🙂