Ikke åpne ukjente vedlegg!

Med jevne mellomrom ringer det folk til oss for å spør om hjelp etter at maskinen deres har blitt infisert av virus. Vi vil minne dere alle om å IKKE åpne vedlegg som dere ikke kjenner til hva skal inneholde!

Som regel har maskinene blitt infisert fordi eieren har åpnet et vedlegg med ukjent innhold. Uansett om det er jobbmail, privat mail eller andre steder på Internett: Du bør aldri åpne vedlegg som du ikke kjenner til hva skal inneholde.

  • I tillegg til å skaffe deg brannmur og antivirusprogram (og selvfølgelig en god og sikker backup), bør du være forsiktig når du surfer på Internett, eller leser e-post du får tilsendt.
  • Du bør ikke åpne vedlegg som du ikke vet hva inneholder. Selv ikke når e-posten kommer fra noen du kjenner. Noen virustyper bruker nemlig e-postadresser til å spre seg videre til andre enheter. Den siste tiden har det blitt sendt e-post med en infisert zip-fil.
  • Det er viktig at antivirusprogrammet og brannmuren alltid er oppdatert, slik at de kan beskytte din datamaskin mot de nyeste virusene.
  •  
    Men antivirusprogram og brannmurer gir aldri en absolutt garanti for virusfri surfing. Når nye virus dukker opp, vil datamaskinen din alltid kunne være sårbar i en kort periode til antivirusselskapet har oppdatert antivirusprogrammet, og du har lastet ned disse oppdateringene.

    Du bør uansett lage sikkerhetskopier av innholdet du har på maskinen din, slik at du kan du rulle tilbake til en frisk backup dersom virus ødelegger filene du har lagret på maskinen.

    Tipsene er hentet fra www.nettvett.no som leveres av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.