Nytt datavirus til Norge

Filene dine krypteres, og du må betale «løsepenger» for å få dem dekryptert. Det er hva som skjer hvis viruset CryptoLocker inntar dine eller bedriftens datasystem. Første bud fra fagfolk: Ta sikkerhetskopi før det er for sent!

Et nytt og veldig avansert virus har den siste tiden dukket opp i systemene til norske bedrifter og privatpersoner. «Løspengeviruset» CryptoLocker benytter en sterk kryptering til å kryptere dine filer. Med tidligere varianter av ransomware har det vært relativt enkelt å dekryptere filene, men med denne varianten er det enda ingen som har klart det, ifølge Telenors sikkerhetsavdeling.

Anbefaler backup

Viruset vil ramme alle filer internt på din datamaskin, og alle filer som er tilgjengelig via andre enheter, ifølge Dagbladet. Cryptolocker spres via vedlegg i e-poster og via sårbare PC-er ved besøk på infiserte nettsider. Rådene fra Norsk senter for informasjonssikkerhet (NorSIS) er klare:

1. Du må ta jevnlige sikkerhetskopier, samt sjekke at disse virker

2. Pass på at både operativsystem, programmer og antivirus er oppdatert

3. Ikke  åpne e-postvedlegg fra «ukjente»

4. Du bør aldri betale kriminelle for å låse opp filene. Dette bidrar bare til økt internettkriminalitet.

– Katastrofalt for bedrifter.

Ifølge Dagbladet får ikke hackerne tilgang til dataene de har kryptert.

– De kan ikke bruke dem til noe, men vi er veldig bekymret for at små og mellomstore bedrifter uten omfattende sikkerhetssystemer blir rammet. Det vil være katastrofalt for bedrifter å miste data, sier seniorrådgiver Vidar Sandland i NorSIS til Dagbladet.

Les mer om Telsys Online Backup.

Les mer på NorSIS, Telenor SOC, NRK og Dagbladet.

Se hvordan CryptoLocker fungerer her.