Vær obs! Stadig mer krypteringsvirus.

Vi oppfordrer igjen: Vært obs, og informer alle ansatte! Det er stor spredning av Cryptovirus og annet ransomeware-virus. Cryptoviruset låser filene dine, og nekter å åpne dem opp igjen før du har betalt løsepenger. 

Og ja – det kan skje alle! Nylig ble både digi.no og Schibsted rammet. Ulike varianter av ransomware-virus brer om seg, deriblant Cryptolocker. Du kan være et lite tastetrykk unna et virus som låser alle filene på din datamaskin, i filnettverket og/eller i synkroniseringstjenestene du bruker. Med mindre du har en sikker backup av filene dine, kan det få katastrofale følger for bedriften du jobber i!

 

Vanskeligere å avdekke.

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) sier at slike dataangrep blir stadig mer utbredt. Angrepene kommer i bølger, og bølgene er større nå enn de var før.

Versjonene av ransomware har blitt vanskeligere å avdekke: Språket har blitt veldig bra, avsenderadressen kan være lik (eller veldig lik) forventet avsenderadresse, eller de kan komme fra dine egne bekjente.

I digi.no skulle en ansatt åpne en hentelapp han hadde fått tilsendt fra en avsender som angivelig skulle være Posten. Domenet var veldig likt det originale, og språket i e-posten var norsk med relativt få skrivefeil. Viruset rammet filserveren. Bedriften hadde heldigvis backup, men angrepet medførte ekstra arbeid for IT-avdelingen. Heldigvis mistet de kun en journalists ukesarbeid.

 

Vær obs!

Vi oppfordrer altså alle sterkt til å tenke seg om før de åpner et vedlegg eller en lenkekopling. Ved e-poster fra statlige etater og banker bør man bruke ekstra gode briller.

Informer alle dine ansatte. Bedriftens it-sikkerhet er ikke sterkere enn det svakeste ledd!

  • Vær obs på adressefelt og vedlegg
  • Ta jevnlig sikkerhetskopi
  • Oppbevar kopien et sted utenfor kontoret
  • Oppdater alle program på maskinen
  • Sørg for å ha et oppdatert antivirusprogram

 

Kilde: www.digi.no og www.e24.no

 

Tidligere blogginnlegg om IT-sikkerhet:

Er din bedrift forberedt på å miste data?

Backup kan redde mange bedrifter

Tenk sikkerhet – unngå angrep

Ikke åpne ukjente vedlegg

Skadelig virus i omløp

4 enkle grep mot IT-angrep

Fire av fem bedrifter opplever IT-trussel

Bedriftens data – svindlerens McDonalds?